"Säästä sähköä" vai "Ole omavarainen"?
Sähkön hinta on nykyään yhä suositumpi keskustelunaihe, ja olet ehkä oppinut ja käyttänyt monia energiansäästötemppuja tai ostanut hetken mielijohteesta niin sanottuja "energiansäästölaitteita", tai olet ehkä joutunut kärsimään hallituksen "energiansäästömääräysten" aiheuttamista hankaluuksista.
"Jätteiden välttäminen" on yleisin tapa säästää energiaa, ja saatat olla tyytyväinen kuukausittaisessa sähkölaskussa saamiisi säästöihin tai tuntea olosi helpottuneeksi siitä, että edistät ympäristöä ja ilmaston lämpenemistä. Energiansäästö" ei kuitenkaan tarkoita vain "jätteiden välttämistä", vaan toisesta näkökulmasta katsottuna se tarkoittaa myös kestävämmän energian tuottamista.
Maapallo vastaanottaa vuosittain valtavan määrän auringon säteilyä, joka tarjoaa erilaisia energiamuotoja kaikkeen. Näistä aurinkosähkömoduulit muuttavat valoenergian sähköksi ihmisten käyttöön. Tutkijat arvioivat, että jos vain muutama sata neliökilometriä aurinkosähkömoduuleja levitettäisiin Saharan autiomaahan Afrikassa, maailman sähköntarve voitaisiin kattaa.
Keskitettyjen voimalaitosten lisäksi katoille ja autokatoksiin asennetut hajautetut voimalaitokset ovat avanneet mahdollisuuden sähkön "omavaraisuuteen", joka vapauttaa pitkäaikaisesta riippuvuudesta sähköverkosta ja tarjoaa ilmaista puhdasta energiaa.
Sen sijaan, että uhrattaisiin elämänlaatu ja oltaisiin varovaisia sähkön suhteen, aurinkosähkömoduulien asentaminen ja "sähkön vapauden" saavuttaminen on viisas valinta tulevaisuutta varten.
Onko tarvetta pyrkiä "omavaraisuuteen"?
Aurinkosähköä käyttävät asiakkaat haluavat "omavaraisuutta" sähkönkulutuksessa. Tämä tarkoittaa riippuvuuden vähentämistä julkisesta sähköverkosta ja vain itse tuotetun aurinkoenergian käyttämistä jokapäiväisessä käytössä. Voidaanko siis sanoa, että mitä korkeampi aurinkosähkön omavaraisuusaste on, sitä parempi?
Tämä riippuu tilanteesta, mutta omavaraisuuden lisäämisellä on kolme etua.
1. Säästää sähkökustannuksissa
Sähkön hinnan noustessa ilmaisen, puhtaan energian käyttäminen ja sähköverkon käytön vähentäminen voi pitkällä aikavälillä säästää sähkökustannuksissa.
2. Co2-päästöjen vähentäminen
Ympäristönsuojelu voi olla myös syy olla omavarainen. Oman sähkönkulutuksen vähentäminen ja sopeutuminen aurinkosähköjärjestelmän tuotantosykliin voi edistää energiamurrosta ja hiilidioksidipäästöjen vähentämistä.
3. Sähkön käytön vapaus
Aurinkosähkö muuttaa rakennukset yksittäisiksi vihreiksi voimaloiksi, mikä tarkoittaa energiaomavaraisuutta ja vapautta samalla kun ne ovat suojassa alueellisilta sähkökatkoksilta ja rajoituksilta.
On kuitenkin myös epätoivottavaa pyrkiä korkeaan omavaraisuusasteeseen. PV-omavaraisuusaste = omavaraisuusaste / kokonaiskulutus, joka on tyypillisesti vain 30-40 prosenttia yksityisten PV-järjestelmien osalta. Energian varastointijärjestelmien avulla tämä osuus voidaan nostaa 80 prosenttiin. Talvella tuotetun sähkön suhteellisen pieni määrä merkitsee kuitenkin sitä, että omavaraisuusasteen ylläpitämiseksi on hankittava suurempia varastosäiliöitä, mikä johtaa erittäin korkeisiin hankintakustannuksiin.
Mitä on kustannustehokas "omavaraisuus"?
Yksityisasiakkaille aamu- ja ilta-aika ovat sähkönkulutuksen huippuaikoja, kun taas aurinkosähköjärjestelmät tuottavat suurimman osan sähköstään keskellä päivää. Varastosäiliöiden ostaminen ylimääräisen sähkön varastoimiseksi säiliön vetoon on tärkein tapa lisätä aurinkosähkön omavaraisuutta.
Energiavarastolla varustetun aurinkosähkön ostaminen voi kuitenkin vaikuttaa ei-niin-halvalta investoinnilta - onko se sen arvoista pitkällä aikavälillä?
Sähkön hinnan noustessa edelleen energian varastointi on varmasti tulevaisuuden trendi. Tiedämme, että aurinkosähkön käyttökustannukset muodostuvat laiteinvestointien asennuskustannuksista, ylläpitokustannuksista ja sähkön ostokustannuksista, kun taas tulot muodostuvat syöttötariffeista ja sähkösäästöistä.
Jos esimerkiksi keskimääräinen omakotitalous Saksassa kuluttaa sähköä 4000KWH vuodessa, 5KW:n aurinkosähkömoduuli ja 5KWH:n varastosäiliö riittäisivät, jolloin säästöä syntyisi noin 800 euroa vuodessa, minkä odotetaan maksavan itsensä takaisin 10-15 vuodessa. Samaan aikaan sähkön varastoinnin hinta on laskenut noin 80 prosenttia vuodesta 2011, mikä tekee aurinkosähkön omavaraisuudesta entistäkin kustannustehokkaampaa tulevaisuudessa.
Mikä aurinkosähköjärjestelmä on paras valinta alhaisesta omavaraisuudesta 100 prosentin omavaraisuuteen?
Tällä hetkellä on olemassa kolme yleistä aurinkosähköjärjestelmää: syöttöjärjestelmät, nollasyöttöjärjestelmät ja itsenäiset järjestelmät, joista kukin hyödyttää eri käyttäjäryhmää.
1. Syöttöjärjestelmät
Syöttöjärjestelmät, joita tavataan yleensä omakotitalojen katoilla, on liitetty julkiseen sähköverkkoon, ja ne voivat varastosäiliöiden avulla lisätä omavaraisuuttaan jopa 75 prosenttiin. Niille on ominaista mahdollisuus saada vakaita tuloja syöttötariffin avulla, mutta koska syöttötariffi on paljon alhaisempi kuin sähkön hinta, omavaraisuuden ja omatoimisuuden lisääminen on nykyään taloudellisempi vaihtoehto.
2. Nollasyöttöjärjestelmät
Nollasyöttöjärjestelmät soveltuvat kotitalouksille, joiden sähkönkulutus on suuri, ja niissä on oltava energian varastointijärjestelmä. Vaikka ne on liitetty julkiseen verkkoon, niitä ei käytetä sähkön syöttämiseen verkkoon, vaan ainoastaan sähkön ostamiseen julkisesta verkosta. Tällainen järjestelmä voi tukeutua enemmän aurinkoenergiaan, ja lisäksi ei synny syöttökustannuksia, kuten kalibroituja mittareita. Tällaisten järjestelmien haittapuolina ovat niiden tuottopotentiaalin puute ja heikko skaalautuvuus.
3. Itsenäiset järjestelmät
Erillisjärjestelmiä, jotka ovat 100-prosenttisesti omavaraisia, käytetään yleisesti syrjäisissä vuoristomökeissä, sähköisissä liikennemerkeissä jne. Niitä käytetään usein silloin, kun verkkoon liittyminen ei ole mahdollista tai liian kallista, ja niitä voidaan käyttää myös hätägeneraattoreina. Koska niitä ei ole liitetty verkkoon, ne vaativat suurempia varastosäiliöitä, mikä johtaa suhteellisen korkeisiin hankintakustannuksiin.
Oikean kokoisen varastosäiliön valitseminen on avain kustannusten hallintaan, jotta saavutetaan parempi omavaraisuus korkeilla suorituskykyhinnoilla!
Varastointikapasiteetin koko riippuu aurinkosähköjärjestelmän tehosta sekä yksittäisen käytön sähkönkulutuksesta. Pelkkä varastointikapasiteetin lisääminen ei ole tehokas tapa lisätä omavaraisuutta. Jos esimerkiksi 5 kW:n aurinkosähköjärjestelmä asennetaan kotitalouteen, jonka vuotuinen sähkönkulutus on 4 500 kWh, voidaan havaita, että omakäytön kasvu hidastuu merkittävästi, kun varastointikapasiteetti nousee 8 KWH:iin.
Tyypillisesti varastointikapasiteetti on 0,9-1,6 kertaa aurinkosähköteho, mutta se on silti mitoitettava käyttötottumusten mukaan.
Mitä tarvitaan niiden omavaraisuuden lisäämiseksi, joilla ei ole energiavarastoa?
Lyhyesti sanottuna kuluttamalla mahdollisimman paljon sähköä silloin, kun aurinko paistaa, esimerkiksi käyttämällä suuritehoisia laitteita säännöllisin väliajoin ja suunnittelemalla älykkäästi sähkönkulutusta, jotta vähennetään riippuvuutta julkisesta sähköverkosta.
Yhteenveto
Omavaraisuus kuvaa aurinkojärjestelmän kykyä vastata järjestelmän omistajan sähkönkulutukseen. Mitä korkeampi omavaraisuusaste on, sitä vähemmän sähköä otetaan verkosta.
Omavaraisuutta voidaan lisätä monin tavoin riippumatta siitä, hankitaanko varastosäiliöitä vai ei. Useimmissa tapauksissa ei kuitenkaan ole taloudellisesti järkevää pyrkiä korkeampaan omavaraisuusasteeseen. Tämä johtuu siitä, että se edellyttäisi paljon suurempia sähkövarastoja, mikä johtaisi erittäin korkeisiin hankintakustannuksiin.
Maysun Solar on aurinkosähkömoduulien valmistaja, jolla on 14 vuoden asiantuntemus, ja se on valmis työskentelemään kanssasi energiamurroksen edistämiseksi. Ota meihin yhteyttä ja avaa ovi vihreään energiaan.