Nieuwsupdate Zonne-energie (juli 2024)

· Tietoja aurinkosähköstä,Teknologian uutisia

Inhoud:

  1. Hernieuwbare Energieproductie Stijgt Terwijl Verwarming en Transport Onveranderd Blijven
  2. Duitsland Voegt 7,55 GW Zonnecapaciteit Toe in H1 2024
  3. Portugal en Spanje Stellen Nieuwe Recorden voor Zonne-energieproductie
  4. Marktdaling Houdt Prijzen van Polysilicium Stabiel op Lage Niveaus
  5. Duitse Onderzoekers Ontwikkelen ‘Communicatieve’ Zonnepanelen

Hernieuwbare Energieproductie Stijgt Terwijl Verwarming en Transport Onveranderd Blijven

Hernieuwbare Energieproductie Stijgt Terwijl Verwarming en Transport Onveranderd Blijven

Volgens beoordelingen van de eerste helft van 2024 is het aandeel van hernieuwbare energie in de elektriciteitsproductie en -consumptie gestaag toegenomen. De Werkgroep Hernieuwbare Energie Statistieken van het Federaal Milieuagentschap (AGEE-Stat) heeft de gegevens geëvalueerd en aangetoond dat hernieuwbare energie goed is voor ongeveer 57% van het totale elektriciteitsverbruik.
In vergelijking met de eerste helft van 2023 is de productie van hernieuwbare energie met 9% gestegen, tot ongeveer 147 terawattuur (TWh). Windenergie heeft het grootste aandeel in de productie van hernieuwbare energie met 51%, gevolgd door fotovoltaïsche energie met 24%, biomassa met ongeveer 15% en waterkracht met 8%. De productie van windenergie steeg met 10% door windigere winteromstandigheden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Wat betreft fotovoltaïsche energie, compenseerde de uitbreiding het gebrek aan zonlicht in het eerste kwartaal, wat resulteerde in een stijging van 13% in de zonne-energieproductie.
De werkgroep merkte op dat het momenteel onmogelijk is om het jaarlijkse aandeel van hernieuwbare energie te voorspellen, omdat de output van fotovoltaïsche en windenergie afhankelijk is van weersomstandigheden, en trends in elektriciteitsverbruik ook een rol spelen.
In de eerste helft van het jaar zag de fotovoltaïsche productie een sterke groei, met een totale capaciteit van 7,5 gigawatt (GW). In tegenstelling tot de toename van de onshore windenergie met slechts ongeveer 900 megawatt (MW) en offshore windenergie met 400 MW. Met deze uitbreiding heeft de fotovoltaïsche capaciteit het geplande cumulatieve generatie-doel van 84 GW voor het einde van 2024 overschreden en bedraagt nu ongeveer 90 GW. Aan de andere kant staat de windenergie momenteel op ongeveer 62 GW, waardoor het onwaarschijnlijk is dat de 69 GW doelstelling tegen het einde van het jaar wordt gehaald.
Dirk Messner, voorzitter van het UBA, verklaarde dat de uitbreidingsgegevens duidelijk aangeven dat er verdere significante inspanningen nodig zijn. Alleen al in de fotovoltaïsche sector is een stijging van ongeveer 50% nodig om de doelstellingen van de Wet Hernieuwbare Energie te behalen. Hij benadrukte dat zorgvuldige planning en verdere ontwikkeling van financieringsmechanismen cruciaal zijn voor succes en waarschuwde dat stijgende netwerkkosten extra lasten zullen opleggen, vooral in regio's met veel hernieuwbare energiesystemen.
Ondanks de significante rol van hernieuwbare energie in de elektriciteitsproductie, blijft de aanwezigheid ervan in verwarming en transport beperkt. Het rapport vermeldt dat hernieuwbare energie in de eerste helft van 2024 111 TWh elektriciteit heeft opgewekt, terwijl de totale warmte geleverd door hernieuwbare bronnen met 7% is afgenomen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
De stijging van de output van warmtepompen verzachtte de algemene afname van hernieuwbare verwarming, met een aanzienlijke stijging van de installaties in de tweede helft van het jaar. Near-surface geothermische en omgevingswarmte stegen met ongeveer 3% op jaarbasis. Echter, de verkoop van warmtepompen is recentelijk aanzienlijk gedaald. Volgens het Federaal Milieuagentschap is het omkeren van deze trend essentieel om de doelstelling van 500.000 warmtepompen per jaar te halen. Het rapport geeft aan dat ongeveer 75% van de hernieuwbare verwarming afkomstig is van biomassa, 6% van bioafval en 4% van zonne-thermische systemen.
AGEE-Stat gegevens tonen aan dat 21,9 TWh van de transportenergie uit hernieuwbare bronnen kwam in de eerste helft van dit jaar, een stijging van 3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het gebruik van hernieuwbare elektriciteit in transport steeg met 16% door het toenemende aantal elektrische voertuigen, terwijl het gebruik van bio- brandstoffen stabiel bleef. Volgens het Federaal Milieuagentschap komt de hernieuwbare elektriciteit die in transport wordt gebruikt bijna overeen met 3% van het groene elektriciteitsverbruik in Duitsland, met ongeveer 30% gebruikt in het spoorvervoer en 30% in het wegvervoer.

Duitsland Voegt 7,55 GW Zonnecapaciteit Toe in H1 2024

 Duitsland Voegt 7,55 GW Zonnecapaciteit Toe in H1 2024

Volgens PV International meldde het Duitse Federale Netwerkagentschap (Bundesnetzagentur) de registratie van 1.136,9 MW aan nieuwe fotovoltaïsche systemen tot juni 2024. Ter vergelijking, in mei 2023 werden er 946 MW aan nieuwe netcapaciteit geregistreerd en in juni 2023 1.046,8 MW.

In de eerste helft van 2024 heeft Duitsland in totaal 7,55 GW aan nieuwe zonnecapaciteit geïnstalleerd, een stijging ten opzichte van ongeveer 6,26 GW in dezelfde periode vorig jaar. Eind juni had de cumulatieve zonnecapaciteit in Duitsland 90,2 GW bereikt, verspreid over ongeveer 4,25 miljoen zonnepaneleninstallaties.

Bayern zag de sterkste groei, met ongeveer 1,76 GW aan nieuwe zonnecapaciteit in de eerste helft van het jaar. Het werd gevolgd door Baden-Württemberg met 1,07 GW en Noordrijn-Westfalen met 1,02 GW.

Portugal en Spanje Stellen Nieuwe Recorden voor Zonne-energieproductie

Portugal en Spanje Stellen Nieuwe Recorden voor Zonne-energieproductie

Volgens de energievoorspellingen van AleaSoft zijn de elektriciteitsprijzen in alle grote Europese markten gestegen in de tweede week van juli. Italië zag de kleinste stijging met 7%, terwijl Frankrijk de grootste stijging kende met 95%. Markten in België, het VK, Nederland, Duitsland, de Nordics, Portugal en Spanje zagen ook wekelijkse prijsstijgingen.

Alle markten, met uitzondering van het VK (€84,16/MWh) en Italië (€112,83/MWh), hadden wekelijkse gemiddelde prijzen onder de €70 ($76,60/MWh), waarbij de Nordics de laagste gemiddelde prijs hadden van €27,79/MWh. Het VK en Italië waren de enige landen die vorige week geen negatieve elektriciteitsprijzen hebben ervaren. België en Frankrijk zagen de laagste uurtarieven op 14 juli, met -€74,02/MWh.

AleaSoft schreef de prijsstijgingen in de tweede week van juli toe aan een daling van de productie van windenergie en een hogere vraag naar elektriciteit in de meeste markten. Het bedrijf voorspelt een lichte daling van de prijzen voor de meeste markten in de derde week van juli vanwege verminderde vraag.

De zonne-energieproductie kende vorige week aanzienlijke groei, met Duitsland +23%, Frankrijk +16%, Italië +12%, Spanje +5,7% en Portugal +1,7% vergeleken met de voorgaande week. Spanje stelde een nieuw record voor dagelijkse zonne-output op 12 juli, met 208 GWh, terwijl Portugal op 13 juli zijn eigen record vestigde met 23 GWh. Frankrijk en Duitsland braken ook hun dagelijkse zonnegeneratierecords voor juli, met 121 GWh en 405 GWh op respectievelijk 8 en 9 juli.

AleaSoft voorspelt dat de zonne-output in Duitsland zal blijven stijgen in de derde week van juli, terwijl de zonne-energieproductie in Italië en Spanje naar verwachting zal afnemen.

Marktdaling Houdt Polysiliciumprijzen Stabiel op Lage Niveaus

 Marktdaling Houdt Polysiliciumprijzen Stabiel op Lage Niveaus

De wereldwijde prijs voor polysilicium (GPM), de OPIS-norm voor polysilicium buiten China, wordt deze week beoordeeld op $22,567 per kilogram, gelijk aan de prijs van de vorige week ondanks enige handelsactiviteit.
Een bron die bekend is met de wereldwijde polysiliciummarkt meldde dat spot-polysilicium al bijna twee maanden is uitverkocht, met downgraded materialen in nog slechtere staat. Echter, wereldwijde polysiliciumleveranciers hebben de productie nog niet verminderd. Klanten met langlopende contracten staan ook onder druk om aanvoerrisico's te beveiligen tegen relatief stabiele prijzen. “Langlopende contracten zijn bedoeld om beide partijen te beschermen en alle risico’s naar één kant te verschuiven. Het volledig vermijden van risico’s toont een gebrek aan contractuele betrokkenheid,” aldus een leverancier.
Volgens Chinese bronnen opereert een Chinese waferfabrikant momenteel met een lage benuttingsgraad van 30% binnen het land en verplaatst de wafer-snijapparatuur naar Laos, met plannen om mogelijk in de toekomst de productiecapaciteit van ingots te verhogen. Deze ontwikkeling zou nieuwe verkoopkanalen voor wereldwijde polysilicium kunnen openen.
Bronnen onthulden dat door een daling van de productie van zonneproducten in vier Zuidoost-Aziatische landen, de wereldwijde productie van polysilicium ingots nu minder dan 1.500 ton polysiliciummateriaal per maand kan consumeren. Bovendien hebben nieuwe ingotfabrieken buiten deze landen onvoldoende capaciteit om de wereldwijde vraag naar polysilicium aanzienlijk te verhogen.
Een marktwaarnemer verklaarde: “We verwachten dat de capaciteit van polysilicium ingots buiten China en de vier Zuidoost-Aziatische landen de komende jaren aanzienlijk zal groeien, wat nieuwe factoren met zich mee kan brengen die invloed kunnen hebben op de wereldwijde polysiliciumprijzen.” De waarnemer merkte echter ook op dat de handelsbeleid van de VS een belangrijke factor zal blijven in het bepalen van de wereldwijde polysiliciumprijs trends in de komende twee jaar.
Volgens OPIS is de prijs van mono-kristallijn silicium in China deze week stabiel gebleven op 33 RMB per kilogram ($4,54), wat de zesde opeenvolgende week van stabiliteit markeert. Marktonderzoekers geven aan dat grote polysiliciumfabrikanten de prijsverlagingen hebben stopgezet, wat helpt de gangbare marktprijzen te stabiliseren. “Polysiliciumprijzen zullen naar verwachting op hun huidige lage niveau blijven in de nabije toekomst,” voegde een bron toe.
Opstroombronnen melden dat een goed gekapitaliseerde, hoogbenutte fabrikant actief zijn nieuwe polysiliciumcapaciteit in Yunnan uitbreidt naar 200.000 ton per jaar. Daarnaast is een nieuwe polysiliciumfabriek van 200.000 ton in Binnen-Mongolië in aanbouw en wordt verwacht in Q4 van dit jaar operationeel te worden. “Echter, vanwege de huidige marktdaling, kan het Binnen-Mongolië-project enkele obstakels ondervinden,” merkte een marktveteraan op.
Een andere marktwaarnemer merkte op dat ondanks de lagere productiekosten van granulaire polysilicium geproduceerd in een fluidized bed reactor (FBR), fabrikanten de hoge benuttingsgraden niet kunnen handhaven vanwege het beperkte marktaandeel van het product. “China heeft twee FBR granulaire polysilicium fabrikanten die zich bezighouden met productie en verkoop, en een andere fabrikant heeft een onderzoeks- en proefproductielijn,” voegde de bron toe.
Marktinsiders suggereren dat, gezien de huidige downstream benuttingsgraden, het effectief uitputten van polysiliciumvoorraden tegen het einde van het jaar een uitdaging zal zijn, en dat de productie van polysilicium naar verwachting verder zal afnemen in de tweede helft van het jaar.

Duitse Onderzoekers Ontwikkelen ‘Communicatieve’ Zonnepanelen

Duitse Onderzoekers Ontwikkelen ‘Communicatieve’ Zonnepanelen

Op het dak van het Helmholtz Centrum voor Zonne-energie Onderzoek (ISFH) in Duitsland zijn zonnepanelen geïnstalleerd en verbonden om een netwerk van meerdere sub-netwerken te vormen. Deze technologie wordt getest op zijn effectiviteit in toepassingen voor Gebouw Geïntegreerde Fotovoltaïsche Systemen (BIPV), die vaak kleine gebieden, verschillende indelingen of beschaduwde regio’s omvatten. Geïntegreerde elektronische componenten binnen de panelen kunnen elk paneel regelen en monitoren op basis van veranderende stralingsomstandigheden, terwijl het gehele systeem toegankelijk blijft voor netbeheerders.

Gefinancierd door het Duitse Federale Ministerie van Economische Zaken en Klimaatactie, is dit project begonnen in maart 2020 met als doel het ontwikkelen van nieuwe “slimme” zonne-energieoplossingen. Projectcoördinator Jens Friebe van de Leibniz Universiteit Hannover legde uit: “Het doel is om omvormers en digitale technologie direct in de zonnepanelen te integreren om de betrouwbaarheid te verbeteren, de efficiëntie te verhogen en de kosten te verlagen.” Draadloze communicatie en flexibele netwerkconfiguraties vergemakkelijken een snelle installatie en kunnen mogelijk de kosten voor massaproductie verlagen.

De volledig geïntegreerde zonnepanelen die zijn ontwikkeld voor Voyager-PV bevatten micro-omvormers en draadloze technologie die werkt in de niet-gelicentieerde 2,4 GHz frequentieband, waardoor verbinding tussen panelen en gateways mogelijk is. Software-updates kunnen ook draadloos binnen het netwerk worden uitgevoerd.

Gespecialiseerde projectpartners ontwikkelden de benodigde slotantennes, aangedreven door capacitieve koppeling via schakelaars op de achterkant van het paneel. Het Duitse ingenieursbedrijf WHO leverde de radiotechnologie, terwijl het Instituut voor Hoge-Frequentie Technologie en Radiosystemen aan de Leibniz Universiteit Hannover de slotantenne-oplossingen ontwikkelde. De specialist in encapsulatietechnologie Optimel verzorgde de encapsulatie van de elektronische componenten. Door de kracht-elektronica direct aan een enkele zonnecelstring te koppelen, wordt de noodzaak voor bypassdiodes geëlimineerd, waardoor de kans op defecten wordt verminderd en de energieopbrengst verbetert.

Het Drive Systems and Power Electronics Institute van de Leibniz Universiteit Hannover ontwikkelde kracht-elektronica met Gallium Nitride (GaN) vermogenshalfgeleiders voor de omvormers. SMA Solar Technology droeg expertise bij op het gebied van omvormer- en systeemtechnologie, terwijl de Universiteit van Stuttgart zich richtte op betrouwbaarheid. ISFH is verantwoordelijk voor het onderzoek naar fotovoltaïsche moduletechnologie.

Sinds mei zendt het Helmholtz-demonstratiesysteem gegevens uit, waardoor het mogelijk is om de kracht-elektronica te monitoren en operationele gegevens zoals module-stroom, spanning en temperatuur te lezen. Onderzoekers verklaarden: “Het opzetten van een mesh-netwerk bij ISFH toont de stabiliteit en zelfoptimalisatie van communicatie tussen meerdere zonnepanelen aan.” De deelnemers aan het project kunnen gelijktijdig toegang krijgen tot het netwerk vanaf hun respectieve locaties.

Maysun Solar is sinds 2008 gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige fotovoltaïsche modules. Naast de Balkon Zonne-energiecentrale biedt Maysun Solar een breed scala aan volledig zwarte, zwarte rand-, zilveren en glas-glas zonnepanelen die gebruikmaken van half-cut, MBB, IBC en HJT-technologieën. Deze panelen bieden superieure prestaties en stijlvolle ontwerpen die naadloos passen bij elk gebouw. Maysun Solar heeft met succes kantoren, magazijnen en langdurige relaties met uitstekende installateurs in talrijke landen gevestigd! Neem contact met ons op voor de nieuwste module offertes of voor vragen over PV-gerelateerde zaken. Wij kijken ernaar uit om u te helpen.

Viite:

Enkhardt, S. (2024b, July 17). Erneuerbare Stromerzeugung steigt - Wärme und Verkehr konstant. Pv Magazine Deutschland. https://www.pv-magazine.de/2024/07/17/erneuerbare-stromerzeugung-steigt-waerme-und-verkehr-konstant/

Enkhardt, S. (2024c, July 17). L'Allemagne a déployé 7,55 GW d'énergie solaire au premier semestre 2024. Pv Magazine France. https://www.pv-magazine.fr/2024/07/17/lallemagne-a-deploye-755-gw-denergie-solaire-au-premier-semestre-2024/

Polysilikonien hinnat vakiintuvat alhaiselle tasolle markkinoiden laskusuhdanteen keskellä. (2024, 12. heinäkuuta). Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/07/12/polysilicon-prices-stabilize-at-low-levels-amid-market-downturn/

Jowett, P. (2024e, 17. heinäkuuta). Portugali, Espanja ennätti aurinkoenergian päivittäisen tuotannon. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/07/17/portugal-spain-set-records-for-daily-solar-energy-production/

Siemer, J. (2024, 16. heinäkuuta). Saksalaiset tutkijat kehittävät "kommunikatiivisia" aurinkosähköpaneeleita. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/07/16/german-researchers-develop-communicative-pv-panels/

Suosittele lukemista: