Aurinkopaneeleja on mainostettu ympäri maailmaa tärkeänä aseena hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä, mutta ne hajoavat ja niiden tehokkuus vähitellen heikkenee. Noin 25-30 vuoden kuluttua on usein kustannustehokkaampaa korvata ne uusilla.
Asiantuntijoiden mukaan miljardeja paneeleita on lopulta hävitettävä ja korvattava.
Kuinka monta aurinkopaneelia on kierrätettävä?
Kansainvälinen uusiutuvan energian virasto (IRENA) ennusti vuonna 2016, että 2030-luvun alkuun mennessä käytöstä poistettujen aurinkopaneelien määrä maailmanlaajuisesti vastaa noin 4 prosenttia asennettujen paneelien määrästä. Vuoteen 2050 mennessä aurinkopaneelijätteen määrä kasvaa viraston mukaan vähintään 5 miljoonaan tonniin vuodessa. Aurinkopaneeleista teknisesti hyödynnettävien raaka-aineiden kumulatiivinen maailmanlaajuinen arvo voisi nousta 450 miljoonaan dollariin (vuoden 2016 arvossa), mikä vastaa suunnilleen raaka-aineiden kustannuksia, joita tarvitaan noin 60 miljoonan uuden paneelin tai 18 GW:n tuotantokapasiteetin tuottamiseen. Vuoteen 2050 mennessä kumulatiivinen hyödynnettävissä oleva arvo voi raportin mukaan ylittää 15 miljardia dollaria.
Energia-asiantuntijat kehottavat hallituksia ryhtymään kiireellisiin toimiin uhkaavan maailmanlaajuisen ympäristökatastrofin estämiseksi.
Kansainvälisen uusiutuvan energian viraston (IRENA) varajohtaja Ute Collier sanoo: "Vuoteen 2050 mennessä tästä tulee jätevuori, ellemme nyt käynnistä kierrätysketjuja."
"Tuotamme yhä enemmän aurinkopaneeleita - mikä on hienoa - mutta mitä teemme jätteelle?"
Mistä aurinkopaneelit on tehty?
Aurinkopaneelit ovat kuin voileipiä.
1. Aurinkokenno on keskellä. Noin 90 % kaupallisista aurinkopaneeleista käyttää piitä puolijohteena valoenergian muuttamiseksi sähköksi. Ohuet metalliliuskat (yleensä hopeaa) kulkevat kunkin kennon piikiteiden pinnan poikki ja johtavat virran paneelin kuparijohtoihin.
2. Aurinkokenno on koteloitu suojapellin sisään, joka on yleensä EVA-nimistä läpinäkyvää muovia. Yläpuoli on peitetty toisella lasikerroksella, ja myös takapuoli on peitetty EVA:lla. Kokonaisuutta ympäröi alumiinikehys.
Tämä kerroksellinen rakenne suojaa kennoja luonnon elementeiltä ja päästää samalla auringonvalon läpi, mutta sitä voi olla vaikea purkaa, kun paneelit tulevat käyttöikänsä päähän.
Mitkä aurinkopaneelin osat voidaan kierrättää?
Kierrätyksen yleiskatsaus:
1. Kiteisen piin aurinkopaneeliteknologia muodostaa suurimman osan aurinkopaneelien markkinaosuudesta. Tämäntyyppinen paneeli koostuu alumiinikehyksestä, lasista, kuparilangoista, polymeerikerroksesta ja taustalevystä, piiaurinkokennoista ja muovisesta liitäntäkotelosta. Polymeerikerros sulkee paneelin säältä, mutta se voi vaikeuttaa kierrätystä ja paneelin irrottamista, koska liiman irrottaminen vaatii yleensä korkeita lämpötiloja.
2. Monet osat voidaan kierrättää. Tyypillisessä kiteisessä aurinkopaneelissa on komponentteja, kuten lasia, polymeerejä, itse aurinkokenno, kuparia, alumiinia ja pieniä määriä muita metalleja. Suurin osuus kokonaispainosta on lasilla (75 %), jonka jälkeen tulevat polymeerit (10 %) ja alumiini (8 %). Hopeaa, lyijyä ja tinaa on pieniä määriä.
3. Aurinkokennon sisällä olevat muut materiaalit voivat olla vaikeammin kierrätettävissä. Hopea ja sisäinen kupari ovat arvokkaita komponentteja, mutta paneelit sisältävät yleensä hyvin pieniä määriä näitä materiaaleja. Aurinkopaneeleissa voi olla myös myrkyllisiä metalleja, kuten lyijyä ja kadmiumia.
4. Aurinkopaneelit voivat sisältää kriittisiä materiaaleja, kuten alumiinia, tinaa, telluuria ja antimonia sekä galliumia ja indiumia joissakin ohutkalvomoduuleissa.
5. Aurinkosähköjärjestelmän muita komponentteja voivat olla muun muassa invertterit, telineet ja akkujen varajärjestelmät, jotka voidaan myös kierrättää. Invertterit voidaan kierrättää e-jätteen kanssa ja telineet voidaan kierrättää vastaavanlaisen metalliromun kanssa.
Aurinkopaneelien kierrätysprosessi:
Aurinkosähköpaneelien kierrätys jaetaan kolmeen päävaiheeseen: (1) kerrostaminen, (2) materiaalin erottelu ja (3) materiaalin talteenotto ja puhdistus. Aurinkopaneelit kierrätetään pääasiassa kemiallisilla, lämpö- ja mekaanisilla prosesseilla. Prosessi alkaa kytkentäkoteloiden, johtojen ja kehysten poistamisella. Tämän jälkeen moduulit silputaan, lajitellaan ja erotellaan. Materiaalien erottelun ansiosta ne voidaan lähettää kullekin materiaalille ominaiseen kierrätysprosessiin. Edellä mainittua prosessia voidaan soveltaa kiteisen piin paneeleihin.
Kuvatut menetelmät ovat vain muutamia monista. Useita muita menetelmiä tutkitaan parhaillaan. Kierrätysprosessin suurin ongelma tai huolenaihe on epäpuhtauksien määrä. Esimerkiksi korkean lämpötilan lämpökäsittelyt ja mekaaniset prosessit voivat tuottaa epäpuhtauksia. Lisäksi matalan lämpötilan prosessit, joissa käytetään tiettyjä mekaanisia tai kemiallisia vaiheita, voivat myös tuottaa epäpuhtauksia. Näin ollen haluttu tulos voidaan saavuttaa vain termisten, kemiallisten tai metallurgisten vaiheiden yhdistelmällä. Kun nämä materiaalit voidaan kierrättää ilman epäpuhtauksia, niiden arvo markkinoilla nousee, mikä on yksi suurimmista esteistä aurinkokennojen kierrätysteollisuudessa.
Mitkä ovat aurinkopaneelien kierrätyksen tulevaisuuden hyödyt?
1. Lisää aurinkopaneelien kierrätysinfrastruktuurin perustaminen, ja ne edistävät tehokkaasti talouskehitystä. On luotava asianmukainen aurinkopaneelien kierrätysinfrastruktuuri, jotta voidaan hallita lähitulevaisuudessa hävitettävien aurinkopaneelien suurta määrää. Kun se on otettu käyttöön, tulemme todistamaan useita myönteisiä ja uusia mahdollisuuksia taloudessa.
2. Aurinkopaneelien kierrättäminen luo lisää työpaikkoja ja säästää enemmän raaka-aineita. Vuoteen 2050 mennessä aurinkopaneelien kierrätys ei ainoastaan luo lisää vihreitä työpaikkoja, vaan sen kierrätysarvo on myös noin 11 miljardia puntaa. Tämä tarkoittaa, että noin 630 GW energiaa voitaisiin tuottaa pelkästään aiemmin käytettyjä materiaaleja uudelleen käyttämällä.
3. Jatkuvasti alennettu hinta. Koska aurinkoenergian hinta laskee jatkuvasti, yhä useammat kotitaloudet ja yritykset päättävät investoida aurinkosähköjärjestelmiin. Tämän seurauksena jatkuvasti alennetut hinnat merkitsevät sitä, että yhä useammalla kotitaloudella on varaa aurinkosähköjärjestelmiin.
Maysun tekee yhteistyötä useiden kansallisten toimittajien kanssa ja on auttanut monia asiakkaita aurinkopaneelien asennuksessa.
Maysun Solar on erikoistunut korkealaatuisten aurinkopaneelien tuotantoon vuodesta 2008 lähtien. Meillä on laaja tuotevalikoima, mukaan lukien kattotiilien lisäksi monokiteiset ja lasiaurinkopaneelit, joissa on puolileikattuja, MBB- ja IBC-tekniikoita, jotka tarjoavat ylivoimaisen suorituskyvyn ja tyylikkään muotoilun, joka sopii täydellisesti mihin tahansa rakennukseen. Maysun Solar on menestyksekkäästi perustanut toimistoja ja varastoja moniin maihin ja luonut pitkäaikaisia suhteita erinomaisten asentajien kanssa! Jos haluat viimeisimmän moduulitarjouksen tai mitä tahansa aurinkosähköön liittyviä kyselyitä, ota rohkeasti yhteyttä meihin.