Sisällysluettelo:
1.Intro
2.Mikä on SMBB-teknologia?
3.Mitkä ovat SMBB-aurinkokennojen suorituskykyedut?
4.Johtopäätös
Intro
Aurinkoenergian dynaamisessa ympäristössä teknologiset innovaatiot muokkaavat alaa jatkuvasti. Yksi tällainen muutosvoimainen edistysaskel on aurinkokennojen väyläkiskoteknologian kehittyminen, erityisesti siirtyminen Multi BusBar (MBB) -tekniikasta kehittyneempään Super Multi Busbar (SMBB) -malliin. Näiden edistysaskeleiden ja niiden vaikutusten monimutkainen vuorovaikutus aurinkopaneelien tehokkuuteen, suorituskykyyn ja sovellusskenaarioihin luo vakuuttavan kuvauksen aurinkoenergiaratkaisujen tulevaisuudesta. Tässä blogissa syvennytään MBB- ja SMBB-kennojen väliseen yhteyteen, selvitetään SMBB-aurinkokennojen suorituskykyetuja ja tutkitaan HJT-aurinkopaneelien monenlaisia sovellusskenaarioita SMBB:hen sovelletun edistyksellisen teknologian edustajana.
Monikiskotekniikan (busbarless) maailmanlaajuiset markkinaosuuksien suuntaukset
Mikä on SMBB-teknologia?
Mikä on virtakisko?
Useimmissa nykyisin saatavilla olevissa aurinkopaneeleissa on helposti havaittavissa yksi tai useampi väylä (BB), jotka ovat näkyviä hopeanvärisiä viivoja, jotka erottuvat. Nämä ohuet, suorakulmaiset kaistaleet on painettu paneelin sisällä olevan aurinkokennon etu- ja takapuolelle, ja ne toimivat itse aurinkokennon tuottaman sähkön kanavina. Nämä usein hopeoidusta kuparista valmistetut kiskot toimivat aurinkopaneelin sisällä ikään kuin "valtateinä", jotka keräävät ja yhdistävät paneelin aurinkokennojen tuottaman sähkön. Ne muodostavat tasavirran (DC), joka sitten kanavoidaan pois ja muunnetaan vaihtovirtaan (AC) invertterin avulla. Tämä vaihtosähkö on sen jälkeen valmis käytettäväksi välittömästi, varastoitavaksi tai vietäväksi verkkoon.
MBB- ja SMBB-tekniikan kehitys
Alun perin (2002) aurinkokennojen koko oli 125 mm ja 2BB (2 kiskoa). Nämä kokoluokat kehittyivät vähitellen 156 mm:iin (3BB), 158 mm:iin (4BB) ja 158,75 mm:iin (5BB).
Vuonna 2018 kennoprosessien ja aurinkokennonauhamateriaalitekniikoiden kehittymisen myötä MBB-tekniikan (Multi-Busbar, 9-15 väyläkiskoa) syntyminen merkitsi käännekohtaa. Aurinkopaneelivalmistajat ottivat laajalti käyttöön pyöreän MBB-nauhan hitsausprosessitekniikan, jonka halkaisija on 0,3-0,4 mm, mikä johti kennojen hyötysuhteen huomattavaan kasvuun.
Vuoteen 2022 mennessä MBB-teknologian päälle on asteittain tulossa SMBB (Super Multi Busbar, 16-20 väyläkiskoa), jossa käytetään hienompia, useampia ja tiheämpiä väyläkiskoja ja pyöreitä nauhoja, joiden halkaisija on 0,24-0,0 mm. Tätä tekniikkaa käytetään sekä HJT-kennoissa että N-tyyppisissä TOPCon-kennoissa, joissa ylimääräiset väyläkiskot tarjoavat enemmän virran kulkureittejä, pienentävät sähköistä vastusta ja parantavat edelleen aurinkokennon hyötysuhdetta.
MBB-tekniikka vs. perinteiset "useammat väyläkiskot" -tekniikka
MBB-menetelmän ja perinteisemmän "useamman väyläkiskon" menetelmän välinen ero on poikkileikkauksessa ja toiminnassa. Väyläkiskot, jotka tyypillisesti painetaan litteinä, edellyttävät juotettuja litteitä nauhoja johtamaan virtaa pois kennosta, mikä lisää varjostusta ja resistiivisiä häviöitä. Sitä vastoin MBB:ssä käytetään ohuita, pyöristettyjä kuparilankoja, jotka eivät vaadi nauhoja aurinkokennon poikki. Nämä johdot kuljettavat virran sormista kennon etupinnan ulkopuolella oleviin nauhoihin. Kuten kuvassa 2 on esitetty, niiden pyöristetty poikkileikkaus parantaa optista suorituskykyä, koska aurinkokennoon heijastuu enemmän valoa. Super Multi Busbar (SMBB) -tekniikka vie näitä edistysaskeleita pidemmälle. SMBB perustuu MBB-menetelmään ja sisältää vielä suuremman määrän väyläkiskoja, yleensä 16-20 kappaletta. Tämä parannus vähentää varjostusta entisestään, optimoi virrankeräysreitin ja vähentää vastusta, mikä parantaa aurinkokennon suorituskykyä erityisesti osittain varjostetuissa olosuhteissa.
Traditionaalinen "useampi väylä" VS MBB
Mitkä ovat SMBB-aurinkokennojen suorituskykyedut?
Parannetaan sähköntuotannon hyötysuhdetta
SMBB (Super Multi Busbar) -tekniikalla saavutetaan parempi virtakiskojen varjostus ja lyhyemmät virransiirtoetäisyydet ottamalla käyttöön hienompia virtakiskoja ja vähentämällä käytetyn hopeapastan määrää. Tämä pienentää tehokkaasti sarjavastusta, parantaa virrankeruukykyä ja parantaa edelleen aurinkokennojen sietokykyä mikrohalkeamia, virtakiskojen katkeamisia ja murtumia vastaan, mikä lisää luotettavuutta. Tämän seurauksena aurinkopaneelien lähtöteho kasvaa 2 prosenttia. Lisäksi pyöreän nauhan juottotekniikalla voidaan parantaa virtakiskojen valonheijastuskykyä, mikä lisää entisestään aurinkokennojen tehoa.
Pienemmät sarjavastushäviöt
Useiden väyläkiskojen sisällyttäminen SMBB-kennoihin minimoi sarjavastushäviöt, mikä optimoi kokonaissuorituskyvyn ja lisää aurinkopaneelien energiantuottoa. SMBB-prosessi voi lyhentää virranjohtoetäisyyttä alakiskosta pääkiskoon ja vähentää sarjavastushäviötä 15 prosenttia.
Bifacialiteetin lisääminen
Koska bifacial-teknologian käyttöönotto lisääntyy jatkuvasti maailmanlaajuisesti, SMBB-teknologia (Simultaneous Super Multiple Busbar) on lupaava keino parantaa aurinkokennojen bifacialiteettia. Bifacialiteetti, joka edustaa etupuolen tehon ja takapuolen tehon suhdetta, on ratkaiseva mittari aurinkokennon tehokkuuden kannalta. SMBB:n hyödyntäminen tuo huomattavan edun, sillä se mahdollistaa pienempien alumiinisten takasormien tulostamisen. Tämä strateginen säätö minimoi varjostuksen kennon takapuolella ja parantaa siten merkittävästi aurinkokennon bifacialista valonkeruukykyä. SMBB-teknologian integrointi on edistysaskel bifacial-aurinkokennojen kokonaissuorituskyvyn ja -tehokkuuden parantamisessa.
Tuotantokustannusten alentaminen
Aurinkokennojen valmistuksessa merkittävä kustannuskomponentti on etupuolen hopean (Ag) silkkipainettu metallointiprosessi. Viime vuosina vähemmän väyläkiskoja sisältävän kennon suunnittelua on optimoitu sisällyttämällä laitteeseen lisää väyläkiskoja. Tämä strateginen muutos, johon liittyy väyläkiskojen lukumäärän ja geometrian vaihtelua, johtaa Ag-pastan kulutuksen huomattavaan vähenemiseen ja parantaa samalla moduulin tehokkuutta. Lisäksi hopean käyttöä voidaan vähentää entisestään korvaamalla takapuolen Ag/Al-tyynyt tinatyynyillä juotosprosessin aikana. Nämä muutokset, jotka ovat olennainen osa Super Multi Busbar (SMBB) -lähestymistapaa aurinkokennosuunnittelussa, eivät ainoastaan johda merkittäviin kustannussäästöihin metallointiprosessissa vaan myös aurinkopaneelien hyötysuhteen paranemiseen.
Minimoitu varjostusvaikutus
SMBB-tekniikalla voidaan minimoida aurinkopaneeleihin kohdistuva varjostusvaikutus. Perinteisissä malleissa yksittäisen väyläkiskon varjostus voi vaikuttaa merkittävästi koko moduulin suorituskykyyn. SMBB-aurinkokennot jakavat useita virtareittejä, mikä minimoi varjostuksen vaikutuksen ja parantaa järjestelmän kokonaistehokkuutta. Tämä parempi sietokyky varjostuksen suhteen on erityisen hyödyllistä asennuksissa, joissa puiden tai rakennusten kaltaiset kohteet voivat heittää osittaisia varjoja, jotka saattavat vaikuttaa aurinkopaneelien suorituskykyyn. SMBB-aurinkokennojen lukuisat hoikat kiskot muodostavat useita sähkövirran reittejä, mikä tekee niistä kestävämpiä osittaisen varjostuksen aiheuttamille tehohäviöille.
Mikrohalkeamien vaikutusten vähentäminen
Super Multi Busbar (SMBB) -aurinkokennot tarjoavat huomattavia etuja mikrohalkeamien ja rikkoutuneiden kiskojen aiheuttamien halkeamien vaikutusten lieventämisessä. Tämä johtuu siitä, että SMBB lisää mahdollisuuksia siihen, että halkeilleet kennon osat säilyttävät sähkökontaktin muun kennon kanssa. SMBB-aurinkokennoissa käytetään useita hienojakoisia virransiirtoreittejä, minkä ansiosta ne pystyvät mukautumaan joustavammin aurinkopaneelien mikrosäröihin tai rikkoutuneisiin portteihin. Jos mikrosäröjä esiintyy, ne rajoittuvat yleensä pienemmille alueille aurinkopaneelissa, koska SMBB-teknologiassa on enemmän väyläkiskoja. Tämä on huomattava parannus verrattuna aiempiin malleihin, joissa on vähemmän kiskoja.
Vähemmän kuumia kohtia
SMBB-tekniikka vähentää kuumat kohdat, sillä se takaa sähkövirran tasaisen jakautumisen kennon pinnalle. Tämä minimoi suuren resistanssin aiheuttaman paikallisen kuumenemisen riskin. Kuumat kohdat, jotka tunnetusti heikentävät hyötysuhdetta ja aiheuttavat kennon pitkäaikaista hajoamista, poistetaan tehokkaasti SMBB-tekniikan avulla.
Maysun Solarin HJT-aurinkopaneelit ovat tyypillinen esimerkki aurinkopaneeleista, joissa käytetään SMBB-tekniikkaa. Niissä on enemmän ja ohuempia kiskoja, 18 kiskoa kennoa kohti, mikä vähentää hopeatahnan kulutusta ja minimoi varjostuksen. Tämä lyhentää virransiirtoetäisyyksiä ja parantaa myös mikrohalkeamien ja rikkoutuneiden kiskojen sietokykyä. Paranna aurinkokokemustasi Maysun Solarilla, jossa luotettavuus kohtaa innovaation. Alla on kuva HJT-aurinkopaneeleistamme, klikkaa alla olevaa painiketta saadaksesi lisätietoja Maysun Solarin HJT-aurinkopaneeleista!
HJT-aurinkopaneelien symmetrinen rakenne on tyypillinen esimerkki SMBB-teknologiasta, ja se optimoi bifacial-tehontuotannon, joka on innovatiivinen teknologia, joka vangitsee auringonvalon sekä edestä että takaa ja lisää näin kokonaistehontuotantoa. Tämä innovatiivinen tekniikka vangitsee auringonvalon sekä edestä että takaa, mikä lisää kokonaistehontuotantokapasiteettia.HJT-aurinkopaneeleja voidaan käyttää laajalti maatalouden aurinkosähkötuotannossa, autokatosten aurinkosähkötuotannossa ja aitojen aurinkosähkötuotannossa, jotka edellyttävät bifacial-tehontuotantoa.
Johtopäätös
Yhteenvetona voidaan todeta, että SMBB-teknologia on valmis ohjaamaan aurinkoenergiateollisuuden tulevia suuntauksia, joille on ominaista lisääntynyt energiatehokkuus, alentuneet tuotantokustannukset, parantunut luotettavuus, laajamittainen käyttöönotto, vahvistunut aurinkosähköinen innovaatio ja sopeutumiskyky erilaisiin ympäristöihin. Tämä rakenne, joka on saavutettu minimoimalla sisäiset vastushäviöt, vähentämällä hopeapastan kulutusta ja lieventämällä ylikuumenemisriskiä, osoittaa erinomaista suorituskykyä erilaisissa ympäristöolosuhteissa. SMBB-teknologian jatkuva innovointi voi edistää puhtaan energian alan kehitystä ja tarjota kestävämpiä aurinkoenergiaratkaisuja tulevaisuutta varten.
Saatat myös pitää: