Aurinkosähköjärjestelmät: off-grid, verkkoon kytketty tai hybridi

· Tietoja aurinkosähköstä

Oletko koskaan miettinyt aurinkosähköjärjestelmää asentaessasi, tarvitseeko sinun asentaa akku? Kotitalouksien aurinkosähköjärjestelmässä on kolme tapaa, joista yksi on off-grid, toinen on verkkoon kytketty ja toinen on hybriditila.
Yksinkertaisesti sanottuna off-grid tarkoittaa aurinkosähköjärjestelmän tuottaman sähkön varastoimista akkuun ja sen muuntamista invertterin kautta sähkön syöttämiseksi kodinkoneille. Verkkokytkennällä tarkoitetaan verkkoliitäntää, joka muunnetaan vaihtosuuntaajan kautta suoraan kantaverkon vaatimaksi jännitteeksi ja asetetaan etusijalle kotitalouskäyttöön ja ylimääräinen sähkö myydään maahan.

Sähköverkkoon kuulumaton aurinkosähköjärjestelmä

Off-grid-järjestelmässä aurinkosähköpaneelit vastaanottavat auringonvalon tuottamaan tasavirtaa, joka muunnetaan vaihtovirraksi invertterin kautta ja syötetään ensisijaisesti kodinkoneisiin; jos kodinkoneet ovat käyttämättömänä, tasavirta virtaa akkuun ja tallennettu. Yöllä tai sateisina päivinä, kun aurinkopaneelit eivät pysty tuottamaan sähköä, akusta tuleva sähkö vapautetaan ja muunnetaan vaihtovirtasähköksi invertterin toimesta kotikäyttöön.

Etu

1. Sähköverkon ulkopuolisen aurinkosähköjärjestelmän suuri etu on, että se pystyy varastoimaan sähköenergiaa. Missä tahansa ei ole verkkoa, mutta tarvitaan sähköä, aurinkosähkö on tällä hetkellä helpoin asentaa verkon ulkopuolinen sähköntuotantojärjestelmä pienin investoinnein. Esimerkiksi syrjäiset vuoristoalueet, metsäalueet, saaret, valtamerialukset, itseohjautuvat matkailuautot ja jopa avaruusalukset.
2. Joillakin alueilla, joilla on usein sähkökatkoksia, tarvitaan myös sähköverkkoon kuulumaton aurinkosähköjärjestelmä hätävoimantuotantolaitteistoksi.

Puute

1. Akku vie 30-50 % aurinkosähköjärjestelmän kustannuksista. Lisäksi akun käyttöikä on yleensä 3-5 vuotta, ja se on vaihdettava myöhemmin, mikä lisää käyttökustannuksia. Euroopassa tyypillisen omakotitalon aurinkosähköjärjestelmän hankintakustannukset ovat tällä hetkellä noin 8 500 euroa (keskimäärin 5 kW p järjestelmä). Ja 5 kW p-järjestelmä, jossa on 5 kWh akku, maksaa noin 14 000 - 16 000 euroa.
2. Jos tuotanto ja energian varastointi eivät riitä saamaan tarvittavaa sähköä verkosta, talosi on sähkökatkon dilemmassa.

broken image

Verkkoon kytketty aurinkosähköjärjestelmä

Verkkoon kytketyssä järjestelmässä, jos kodinkoneet ovat käyttämättömänä, vaihtovirta virtaa yleiseen verkkoon ja sulautuu sähköverkkoon. Voit tarkistaa älymittarilta, kuinka paljon virtaa kotisi on lähettänyt verkkoon, ja voit myös tarkistaa, kuinka paljon julkinen verkko tuottaa sähköä. Tämä on kaksisuuntainen järjestelmä, ja kotisi voi käyttää sähköä verkosta, kun aurinkopaneelit eivät tuota sähköä. Voit myydä sähköä verkkoon tai ostaa sähköä verkosta.

Etu

1. Ei tarvitse käyttää paristoja, mikä säästää kustannuksia.
2. Kun aurinkosähkö tuottaa enemmän sähköä kuin kodinkoneet kuluttavat, ylijäämä siirtyy yleiseen verkkoon, ja sinä et saa siitä vain palkkaa, vaan osallistut myös energiasiirtymään.
Jos kotiisi on asennettu 10 kW:n aurinkosähköjärjestelmä, ylimääräinen sähkö voidaan liittää yleiseen verkkoon Saksan EEG 2023 -muutoksen mukaan, jolloin saadaan 8,6 senttiä kWh:lta. Suuremmat järjestelmät maksavat myös enemmän kuin ennen. 40 kW:iin asti, korotettu 7,50 senttiin kWh:lta. Osuudet 750 kWh asti saavat edelleen 6,20 senttiä kWh:lta. Keskivertotaloudessa omakulutus on noin 35 % eli 65 % tuotetusta sähköstä syötetään verkkoon ja siitä maksetaan. Karkeasti arvioidaan, että kodin aurinkosähkövoimalan kustannukset katetaan noin 8 vuoden kuluttua.

Puute

Aurinkosähkö ei voi toimia, kun julkinen verkko on poissa sähköstä. Jos verkkoon kytketty invertteri kuitenkin korvataan älykkäällä mikrogrid-invertterillä (verkkoon kytketty ja verkon ulkopuolella oleva hybridiinvertteri), voimalaitos voi toimia normaalisti.

broken image

Hybridi aurinkosähköjärjestelmä

Verkkoon kytketyillä aurinkosähköjärjestelmillä tarkoitetaan yleensä järjestelmiä, joita ei ole varustettu akuilla. Alkuinvestoinnilla verrattuna verkkoon kytkettyyn järjestelmään tarvitaan vähemmän investointeja akkuihin ja enemmän investointeja älymittariin. Asennuksen osalta verkkoon kytketyssä järjestelmässä on yksi menettely enemmän verkkoon kytketylle sovellukselle ja pääsylle kuin verkon ulkopuolella.
On olemassa myös hybridi aurinkosähköjärjestelmä, joka viittaa akkujen lisäämiseen verkkoon kytkettyyn järjestelmään ja vain mikroverkkoinvertterien asentamiseen. Tämä järjestelmä on kallein, mutta myös vähiten huolestuttava vaihtoehto, korkeampaa alkuinvestointia lukuun ottamatta voidaan sanoa, että muita haittoja ei ole.

broken image

Yksikään asennus ei sovi kaikille. Sinun on otettava huomioon oman perheesi olosuhteet tehdäksesi päätöksen. Riippumatta siitä, minkä järjestelmän valitset, sinun on ostettava merkkituotteita ja korkealaatuisia aurinkosähkösarjan tuotteita, erityisesti korkealaatuisia aurinkosähkömoduuleja. Aurinkosähkömoduulien valmistajana, jolla on 14 vuoden ammattikokemus, Maysun Solar on valmis työskentelemään kanssasi auttaakseen energian siirtymistä. Ota yhteyttä (WhatsApp) avataksesi oven vihreään energiaan.